A nyuszika esete a medve fűnyírójával

A minap épp az élet nagy dolgait fejtegettük egy barátommal, mikor megkérdezte tőlem, ismered a nyuszika esetét a medve fűnyírójával? Mondom nem... 

nyuszi_medve_kockasajt.jpg

A nyuszika szeretné a kertjében lenyírni a füvet, de nincs fűnyírója. Eszébe jut, hogy elkérhetné a medvéét. Igen ám, de emlékei szerint a medve nem túl barátságos, segítőkész. Nem baj, azért elindul, hátha kölcsönkaphatja. Útközben azon agyal, mit fog mondani a medvének...?! Elgondolkodik:

"Végülis a medve tényleg egy szemét állat. Szinte sosem segít senkinek. Azt fogja mondani, hogy nincs is fűnyírója...vagy, hogy elromlott.... Vagy ha nem romlott el, akkor biztos kitalálja, hogy valakinek már odaígérte... Na de mindegy, ha már elindultam, legalább megpróbálom, hátha most jó napja lesz."

Ment mendegélt tovább az erdőben, és ahogy közeledik a medve házához, tovább morfondírozik:

"A múltkor a róka is mondta, hogy a medve hogy kiszúrt vele a patakparton; de igazán mástól sem hallottam még róla semmi jót. Kár volt eljönni, csak pocsékolom az időmet. De azért innen már mégsem fordulok vissza, ha már idáig eljöttem, csak sikerül szót érteni ezzel a barommal."

Közben odaér a medve házához, a szép, pázsitos kert közepén, és bekopog. Míg várakozik, megint csak elgondolkodik:

"Tulajdonképpen mi a francnak jöttem el...?! Úgysem fogja kölcsönadni, örülhetek, ha ki nem hajít ez a rohadék, meg aztán..."

Ebben a pillanatban a medve ajtót nyit, barátságosan köszönti nyuszikát:

- Szia Nyuszika, miben segíthetek?

- Tudod mit medve? Baszd meg a fűnyíródat!

 

Gyakori párkapcsolati probléma, hogy valamelyik fél abba a hibába esik, hogy előre feltételezi a dolgokat, kombinál, és jó alaposan be is forgatja magát. Pl.: Amikor a társad dolgozik és egész nap nem hív, nem ír, a következők fordulhatnak meg a fejedben: "Biztos valaki mással van... Megcsal... Nem is dolgozni ment... Mit csinál, vajon mire gondol?" Ugye Nyuszika? Aztán ezen annyira felspanolod magad, hogy mire a délutáni találkozásra kerül a sor, olyan haraggal, és dühösen fogadod a társadat, hogy rázúdítod az egész életedben elszenvedett sérelmeket is:

- "Szia Nyuszika, miben segíthetek?"

-" Tudod mit? Én már nem is akarok menni sehova! (B.meg medve a fűnyíródat!). Te is olyan vagy, mint a többi! "

Mindeközben erről a társad mit sem sejt, tágra nyílt szemekkel pislog, és nem is ért semmit az egészből, vajon mi bajod van...?!.

Az ilyen jellegű, főként önbizalomhiányból eredő feltételezések miatt igen sok párkapcsolati konfliktus születik. Miután az előítéleteid miatt a koholt vádakat a kreált féltékenységgel nem tudod alátámasztani, bűnbakot igyekszel magad helyett keresni, hogy azt az elfojtott agressziót levezesd, amit a párodon nem szeretnél. Az eltorzított valóság katasztrofizálása a negatív automatikus gondolatok (NAG) következménye. 

Az előítéletesség kognitív pszichológiai okát már Bacon is meghatározta: „az emberi értelem a maga sajátos természeténél fogva könnyen tesz föl nagyobb rendet és szabályosságot a dolgokban, mint aminő valósággal van...” (Bacon 1954, I:45). Az "előítélet-elméleteket" gyártók többsége előítéletre hajlamos személyiséggel rendelkezik. Hozzájárul továbbá a konformitás, hogy az ember könnyen tud azonosulni a környezetből kapott információk alapján kialakult előítélettel ("a múltkor a róka is mondta..."). Az előítéletből eredő stressz frusztrálttá tesz, a bizalmatlanság pedig a párkapcsolat hanyatlásához vezet. 

A fenti példában és viccben tökéletesen megmutatkoznak az előítéletet elősegítő tényezők. Na de mit tehetünk, hogy kevésbé vagy ne legyünk előítéletesek?

Az egyik legfontosabb dolog, hogy bízz saját magadban! Mivel saját képességeidben, ösztönödben, elveidben sem bízol, így nem tudsz bizalmat szavazni a társadnak sem. Hiszen az előítéletességgel saját félelmeidet és bizonytalanságodat leplezed. Érdemes megvizsgálni, miből és honnan ered az önbizalomhiányod, mely területeket szükséges fejleszteni és erősíteni az életedben. Hogyan tudsz tanulni a hibáidból és mit fogsz másképp csinálni.

Szerezz minél több tapasztalatot, és ismerd meg minél jobban a társadat és a kételyeiddel kapcsolatos körülményeket. A saját tapasztalatokon alapuló információ és ismeret kilövi az előítéletességet. Tehát bárki bármit mond, nem az fog érdekelni, hanem az, amit Te a saját bőrödön tapasztaltál. Ha megbizonyosodtál róla, hogy az előítéletek hamisak, nem fogsz olyan makacsul ragaszkodni hozzájuk.

Ha már beléd bújt a kisördög, és mindig túlgondolod a dolgokat, ez hosszútávon szorongáshoz vezethet. Az örökös aggódás a jövő miatt, "mi lesz, ha.." eltántorít attól, hogy valami olyat tegyél meg, ami sikerülhet ("azt fogja mondani, nincs is fűnyírója"). Fölösleges azon rágódni, ami már megtörtént, és nem tudsz rajta változtatni, valamint azon is, ami még be sem következett. 

Az elméletgyártások helyett, azaz mielőtt még túlságosan beleéled magad az elképzeld dologba, és ezen pörögsz, majd dühösen várod haza a társadat: "Biztos valaki mással volt", inkább fordíts figyelmet, kontrolláld tudatosan az érzelmeidet. Ismerd fel a helyzetet, és tegyél ellene. Erre kiváló a mindfulness technika - itt és most a jelenben lenni. Koncentrálj a körülötted levő dolgokra, és figyeld meg azokat, mennyire egyeznek a valósággal, mennyire irreálisak, így elkerülhető az agyalás, a krónikus túlgondolás. 

Mielőtt a Nyuszika hibájába esnél, vagy ha már benne vagy, igyekezz belőle minél hamarabb kimászni úgy, hogy sem Te, sem pedig a Társad ne sérüljön. Fordulj hozzá bizalommal, szeretettel, és a negatív gondolatokat próbáld pozitívvá alakítani. Ez nem azt jelenti, hogy a negatív dolgokat nem veszed figyelembe, és mindig minden happy. Kombinálás helyett kérdezz a társadtól, és őszinte érdeklődéssel hallgasd meg. Ezzel elkerülhetőek a félreértések, és a későbbi konfliktusok.

Az előítélet - mentességet úgy tudod elérni, ha elhiszed magadról, hogy szerethető vagy, elég jó vagy, van egy reális képed önmagadról, ismered saját magadat, és az értékeidet. Nem kell feltétel nélkül hinni másoknak, inkább szerezz saját tapasztalatot és az alapján ítélj, ha már mindenáron ítélkezni akarsz...  

 

Kép: kockasajt