Jogos-e a megcsalás?

Ha azt kérdezném Tőled, szerinted korrekt dolog-e a megcsalás? Bizonyára vagy tök hülyének néznél, vagy nem értenéd a kérdést, hiszen egyértelmű, hogy nem az. Viszont attól függ, kinek a szemével nézzük. Mielőtt bárki máglyahalálra ítélne és virtuálisan megkövezne, leszögezem, hogy nem kap felmentést senki a megcsalásért! Csupán megpróbáljuk megérteni, milyen más okokból történhet még hűtlenség, a szokásos hétköznapi klisés dolgokon kívül, amelyeket egyúttal ki is zárok, mint: bosszúból, ha ő megcsalt én is megcsalom, nem jelentett semmit, csak szex volt, mert ki akartam próbálni mással is, kíváncsi voltam, izgalmas volt, kellek még másnak is, ha neki lehet nekem is… Ettől most jelentős mértékben eltérünk. Valójában miért is teszi azt, ami miatt oly megvető módon, szinte már megbélyegezve, örök bűnhődésre kárhoztatjuk őt, a megértés helyett. 

vedd_fel_a_masik_szemuveget_is.png

Képzeld bele magad A HŰTLEN szerepébe…Tényleg képzeld bele magad! (Ha már voltál ilyen szituban, könnyebb lesz elképzelni)

Most TE vagy a Megcsaló! A Te szemszögedből nézve, igenis jogosnak érezheted!

  • A TE boldogságod szempontjából jogos lehet: ha tartósan, évekig olyan párkapcsolatban élsz, ahol csak szenvedsz, nem tudsz adni a társadnak semmit, és te sem kapsz még egy jó szót sem, sem a szép szó, sem a veszekedés nem segít… Állandóan feszült vagy, frusztrált a kialakult helyzet miatt, agresszívan reagálsz minden mozzanatára, még a látványa is idegesít. Az ágyban már undorodsz tőle, sem minthogy közeledni akarj hozzá… közönyt érzel… Évek óta keserű vagy, magadba forduló, NEM VAGY BOLDOG!   Félrelépnél?
  • Az alap kapcsolatodban kialakult problémák megoldása szempontjából jogos lehet, mielőtt még a megcsalás megtörtént: a rengeteg felgyülemlett sérelmek, bántások, elmulasztott tettek, elmulasztott bocsánatkérések miatt, annyiszor megalázott, hogy már embernek sem érzed magad, nemhogy nőnek/férfinak, folyamatosan szekált, problémák a pénz miatt, a munka miatt, a gyerek miatt, a szex miatt, a szülők miatt, a háztartás miatt, a féltékenység miatt… MINDIG ÉN VAGYOK A HIBÁS, a másik folyton vádaskodik… NEM BÍÍÍROM TOVÁÁBBB!!!!       Félrelépnél? 
  • A saját fejlődésed szempontjából, önismeret, önértékelés, önbecsülés visszaszerzése miatt jogos lehet: A szeretőd mellett olyan emberré válsz, amilyen mindig is akartál lenni. Szárnyalsz, tettre kész vagy, olyan dolgokra vagy képes, amiket eddig meg sem mertél próbálni. A legjobbat hozza ki belőled, olyan oldaladat mutatja, amilyent soha nem is ismertél. Megtanulsz mellette élni, határozottá válsz, magabiztos vagy és felelősségteljes döntéseket hozol. Kreatív vagy, tisztában vagy az értékeiddel, erényeiddel és hibáiddal. Rengeteg energiád van, pörögsz, úgy érzed magad, mintha tinédzser lennél, MINDENRE KÉPES VAGY!       Félrelépnél?
  • A saját igényeid és azok felvállalása szempontjából igenis jogos lehet: egyszerűen másra vágysz. Olyan dolgokra van igényed, amire neki nincs. Megváltozott az érdeklődési köröd, tanulni, fejlődni akarsz, eljárni sportolni, zenét tanulni, máshogy öltözködni… Telnek-múlnak az évek, gyereket szeretnél…TÁRSAD NEM, hallani sem akar róla, és semmilyen változásról…Neki jó így ahogy van, már megszokta, nem partner semmiben, nem is hajlandó tenni a dolgokért, és még beszélni sem akar róla.      Félrelépnél?  
  • A pozitív visszajelzés iránti vágy szempontjából jogos lehet: olyan szeretőt találsz, aki folyton dicsér. Felemel, elismeri az értékeidet, magasztal. Te vagy neki az Isten/Istennő, látja milyen kedves vagy, okosnak, ügyesnek, csodálatosnak lát Téged, mindened tetszik neki… ahogy beszélsz, ahogy öltözködsz, ahogy eszel, ahogy nézel, ahogy alszol. MINDENNÉL jobban szeret, ölel, bújik, imád csókolózni, a szex valami fenomenális földöntúli érzés vele…Veled akar tölteni minden percet, mert olyan jó Veled, soha többé nem akar elengedni, Te vagy neki a legfontosabb a világon, gyönyörűnek látja tested-lelked, aki MÉLTÓ HOZZÁD!       Félrelépnél?
  • Akár gyermeked érdekének szempontjából is jogos lehet – pl. bántalmazó társ: amikor olyan emberrel élsz együtt, aki nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is terrorizál téged, az a gyermeked életére is kihat. Ki akarna olyan társsal egy fedél alatt lenni, aki mellett folyton félni, rettegni kell?! Ha van kaja az a baj, ha nincs az a baj, ha ki van takarítva az a baj, ha nincs az a baj, ha dolgozol az a baj, ha nem dolgozol az a baj, ha már megtanult a gyerek az a baj, ha még nem, az a baj, és még sorolhatnám, mi minden miatt alkalmaz megfélemlítést az erőszakos társ… Már akkor rettegsz, ha meglátod, nem tudod mire jön haza, mi baja lesz megint, miért fog bántani…Egyedül vagy, nem mersz kilépni a kapcsolatból, mert félsz, hogy mi lesz…Akár évekig is, vagy egész életedben szenvedsz, és szenved a gyereked is. Mentenéd a csemetédet, óvod, félted a bántalmazó társtól… Inkább Téged verjen, mint a gyereket, és eltűrsz minden megaláztatást, csak, hogy ne bántsa őt… Egyszercsak a menekülés közben találkozol egy olyan emberrel, akinek meg sem fordul a fejében, hogy akárcsak egyszer is, megüssön Téged, vagy a gyermekedet, odafigyel rád, védelmez, szeret és elfogad a gyermekeddel és a körülményeiddel együtt… Félrelépnél?

Nézzen mindenki jó mélyen magába… és ha magára ismert valamelyik szerepben, mai divatos kifejezéssel élve, gondolja újra a hűtlenséget.

Egy valamit azonban ne felejtsünk el! Ha valami nem működik, elromlott a kapcsolatunkban, akkor azt jelezzük a társunk felé, ha kell többször is. Próbáljunk meg mi javítani, változtatni dolgokon még akkor is, ha a párunk jelenleg nem partner hozzá. Fussunk neki többször, mégegyszer, mégegyszer és mégegyszer és mégegyszer! Ha egyedül nem megy, kérjünk segítséget, keressünk fel egy szakembert. És ha valóban nem járunk eredménnyel, akkor zárjuk le a kapcsolatot. Csak ha miután lezártuk, csakis akkor kezdjünk tiszta lappal bele egy új párkapcsolatba.

Legvégül a legfontosabb…

De amiért NEM KORREKT a megcsalás, hogy a hűtlenséget titokban, sunnyogva, párhuzamosan, a másik háta mögött követed el, őt kijátszva, hülyének nézve, és hazugságok közepette…Na az nagyon nem korrekt!  A lelked mélyén érzed, hogy ez nem helyes, hisz felbontottál egy olyan, a hűség és a nem bántom meg a másikat tollával írott egyezséget a társad háta mögötti cselekvéssel, ami az ő életre szóló megbántásával végződött.

Biztos, hogy ezt akarod? Nem lenne jobb mégis inkább megbeszélni?

Párkapcsolatról másképp