Top 5 leggyakoribb szakító ok

Hétfőn egy Podcast "Legénylakás"ban jártam, mint FreeStyle rádióadás vendége. Azon túl, hogy rendkívül jól éreztem magam, nem is gondoltam, hogy a pasikat is ennyire érdekli a párkapcsolat... Rengeteg kérdés hangzott el, amelyekre szinte csak instant tudtam válaszolni, így ami az adásból kimaradt, a "Top 5 szakító ok" arról írok most.  

jackpot_el_nem_valaszt_vagott.jpg

 

Az izgalom kedvéért fordított sorrendben fogok haladni.

Tehát az

5. Túlzott elvárások

Egyenes út vezet a szakításhoz, ha a párodtól folyamatosan csak elvárásaid vannak, ráadásul azok nem is reálisak. A teljesíthetetlen "kéréseiddel" tuti biztos, hogy elüldözöd magad mellől, és előbb-utóbb ki akar lépni a kapcsolatból.

Ilyen túlzott elvárás lehet pl. az, amikor azt követeled a párodtól, hogy minden idejét veled töltse, a munkáját és az énidejét  semmibe véve áldozza fel magát érted, csak azért, hogy Veled lehessen és te megkapd mindazt a figyelmet, amire egész életedben vágytál. 

Ha azt várod el tőle, hogy ő tegyen téged boldoggá, mert nélküle nem érzed jól magad, nem tudsz boldog lenni, ez egy illuzórikus és irreális elvárás. Ugyanis a párod nem azért van/létezik, hogy boldoggá tegyen téged! Nem az ő dolga! Neki is lehet/van rossz napja, fáradt, beteg, vagy sok a munka, vagy bármi, ami miatt nem tud minden nap, minden percében 100%-ig csak Rád koncentrálni. Ilyet nem lehet elvárni egy embertől!  

Irreális elvárás, ha azt várod el a párodtól, hogy adja fel önmagát, és miattad változzon meg. Miért? Nem úgy szereted, ahogy van?!  A múltkor a Facebookon osztottam meg a lenti nagy igazságot:

 

A nő megszereti a férfit olyannak, amilyen...

Később megváltoztatja, amilyenné szeretné...

És a végén panaszkodik, hogy nem olyan, mint régen!  

 

Ugye értjük, mi ezzel a probléma?

Top 4. Szex hiánya, eltérő szexuális igények

Ha nincs szex az a baj, ha sok van az a baj. A probléma ott kezdődik, amikor a párok a szexuális igényeiket nem tudják megbeszélni. Sem a mennyiségét, sem a minőségét... Értem ezt arra, ha pl. az egyik fél heti 3x szeretne szexelni, de a másiknak elég csak a havi 1 vagy annál is kevesebb. Vagy, ha pl. a férfinak extrémebb kívánságai (akár fétisei, parafíliái) vannak az ágyban, a nőnek pedig nincs, nem tud róla, vagy nem akarja ezeket teljesíteni. 

A jó szex képes összetartani a párkapcsolatot. Épp ezért jelzésértékű, ha megváltozik valami köztetek...Akár a gyakorisága, akár a minősége, akár az időtartama. Ha csökken a szex a kapcsolatban, az jelentheti az érzelmek kihűlését is, vagy éppen fordítva, az érzelmek kihűlésével csökken a nemi élet is. 

3. Agresszivitás, verbális és fizikai 

A veszekedés kirobbantója általában valamilyen apróság szokott lenni. Ezek mögött azonban olyan, hosszú időn át hurcolászott ki nem mondott szükségletek húzódnak, amelyek halmozott állapotban kerülnek terítékre sérelmek formájában. A feszültség napról-napra egyre jobban gyűlik, a harag pedig állandó elfojtott dühvé alakul. Amikor ez az elfojtott és folyamatosan féken tartott agresszió elszabadul, és utat tör magának, akkor következik be a veszekedés. A felgyülemlett sérelmeket, majd különböző tárgyakat vágjátok aztán egymás fejéhez, amiből nem ritkán fizikai bántalmazás is kialakul. 

A verbális agresszió mélyebb nyomot hagy a lelkünkön, mint egy lekevert pofon. A fizikai és lelki bántalmazás életreszóló emlék és sérülés marad. Gondolj csak abba bele, mikor valaki, akit szeretsz, akivel kelsz és fekszel minden nap, megbánt téged...Elég, ha "csak" annyit mond, már nem kíván téged...vagy ha nem veszi észre, hogy más a frizurád, vagy nem dicséri meg a főztödet, hanem egyenesen becsmérli... Ugye, milyen önbizalomgyilkos tud lenni...?

 

Top 2. Hűtlenség, bizalomvesztés

A megcsalás nem az ágyban, hanem az agyban kezdődik. A hűség és a hűtlenség is egy döntés. Én döntöm el, hogy minden kísértés ellenére (na jó, azért Dwayne Johnson kivétel XD) a társammal maradok-e vagy bele esek a szeretői kapcsolat csapdájába. 

A bizalom a párkapcsolat egyik alappillére. Azt szoktam mondani, hogy a megcsalás az, amit a másik fél annak érez. Ez lehet egy elkapott üzenet, egy pikáns fotó, egy félreérthetetlen összenézés két ember között, vagy konkrét fizikai kontaktus útján történő lebukás. Ha a bizalom sérül, akkor jelentős mértékben romlik a kapcsolat minősége, és akár helyrehozhatatlan károkat is okozhat.

Miután a bizalom megrendült a kapcsolatban, igen nehéz azt visszaszerezni. Az egyik felet folyamatos kétségek gyötrik, és már a legkisebb "hibázás" (pl. egy félórás késés) esetén is gyanakodni kezd: "Vajon tényleg ott van, ahol mondja? Biztos megint azzal a másik nővel/pasival van..."  Míg a másik fél pedig örökös bizonyítási és megfelelési kényszert érez, hogy biztosítsa a társat a bizalmáról.

Ha mindketten folytatni szeretnétek a kapcsolatot, szakember tud segíteni a bizalom, az önbizalom és az önbecsülés helyreállításában. Kemény munka, és hosszabb folyamat. A kezdő kérdés, hogy mindketten végig gondoljátok, mi vezetett idáig, ki mit rontott el, és hogyan jutottatok el eddig...?   

És a Top 1. Elhidegülés, eltávolodás

Ez az első számú szakító ok. Amikor már nincs szeretet sem a kapcsolatban, nemhogy szerelem, nem szaladgálnak pillangók a hasadban, és a szeretet helyett közömbösséget érzel a társad iránt. Már nem érdekel hol van, mit csinál, esetleg a jelenléte is zavar. A korábban szeretett dolgai idegesítő szokássá váltak, ami rendszeres veszekedéshez, és állandó feszültséghez vezetett. Megszűntek a közös programok, az intim együttlétek, a beszélgetések, és a kommunikáció is csak a legszükségesebbekre korlátozódik.

Ha ezek miatt megromlott a viszony köztetek, érdemes átgondolni, hogy akarjátok-e folytatni a kapcsolatot, akartok-e még több energiát beletenni. Sokszor hallom a pároktól, hogy "csak a töltöttkáposzta jó felmelegítve"...A konfliktusok rendezésére és a kapcsolat dinamikájának a helyreállítására ma már több módszer is létezik.

Egy korábbi cikkemben részletesen írtam arról, miben tud segíteni a szakember, és hogyan zajlik egy párkapcsolati tanácsadás.

+1 bónusz, nem hajtja le WC ülőkét, és egyéb más idegesítő apróságok

Engem pl. ezzel nem lehet kiakasztani, hogy nincs lehajtva a WC ülőke... Mivel én voltam az egyetlen nő a családban (3 fiú + 1 férj), így inkább én alkalmazkodtam, és egyáltalán nem zavar, ha nincs lehajtva. Fogom és lehajtom...Nem problémázom rajta... Mibe telik? Ugyanannyi nekem lehajtani, mint nekik felhajtani... Van, akiknél ez, és sok más ilyen idegesítő apróság már valóban válóok... Írjanak rám messengeren, ajánlok nekik egy jó szakembert ;)  

A következő Podcastben már egy konkrét témát fogunk szétboncolni... A Podcast megtekinthető a Legénylakás Facebook oldalán, itt is, vagy a YouTube-on is: https://youtu.be/BavUJJeg18s