8 hiba, amit elkövetsz, amikor a nagy Ő-t keresed

Többen fordulnak hozzám azzal a kéréssel, hogy segítsek nekik megtalálni az Igazit. Sokan évek óta keresgélnek, és mégsem találják a hozzájuk illő társat, akivel boldogan élnek, míg meg nem halnak.

 

herceg_feher_lovon.jpg

 

Ezért aztán nagy megalkuvás árán vagy bele mennek olyan kapcsolatba, amilyet valójában nem is akarnak, vagy élik tovább főállású szingliként az életüket vágyakozva a tökéletes társ után...

Minél jobban telik az idő, annál élesebben látod magad előtt álmaid lovagját (a fehér lovon), és annál nagyobb elvárásaid vannak felé. Legyen: kedves, rendes, aranyos, ápolt, igényes, jóképű, jó humorú, okos, értelmes, intelligens, megértő, magas, jómódú, őszinte, kommunikatív, közvetlen, barátságos, figyelmes, erős, határozott, bátor, sportos, legyen lakása/háza, kocsija, vállakozása... És emellé jönnek még az egyéb paraméterek, hogy hány éves, van-e gyereke, hol él helyileg, közös érdeklődés, stb... 

Miközben a nemlézező tökéletes és hibátlan társ után sóvárogsz, egyre növekszik benned a fájdalom is, hogy még egy napot túl kell élned egyedül. Legbelül némán ordítasz, mikor az utcán meglátsz egy párt kézenfogva sétálni, "Nekem miért nincs???"  Felmerül benned a gondolat, hogy "Talán én nem érdemlem meg??" Aztán összeszeded magad, és tovább próbálkozol... Majd ismét csalódottan jössz haza egy randi után (már ha eljuttok odáig), hogy "b@ssza meg, ő sem az Igazi, és na ebből se lesz semmi". Szomorúan és keserűen telnek a napjaid, a hiány és az elvárás egy jó társ után egyre csak nő, az önbizalmad pedig arányosan csökken.

Az első és legnagyobb hiba, amit a társkeresők elkövetnek, az irreális elvárások

1. hiba: túlzott elvárások

Amikor megkérdezem azokat a klienseimet, akik társkeresési problémával fordulnak hozzám, hogy milyen párt szeretnének maguknak, legalább a fent felsoroltakon kívül még egyszer annyi elvárás tornyosul hozzá, mint pl: legyen támogató, segítőkész, empatikus, vidám, házias, családcentrikus, rendszerető, foglalkozzon velem, fogadja el a gyerekemet/barátaimat/szüleimet, komoly kapcsolatot akarjon, stb... Jaaa és legyen jó a szexben! 

Mikor visszakérdezek, hogy Ok. És TE mit tudsz nyújtani?, akkor többnyire csak néznek. A kínos hallgatás és a lesütött tekintet mindent elárul. Ez az a pillanat, amikor megfogalmazódik bennük, hogy túl nagy az elvárás ahhoz képest, amit ők bele tudnak adni egy kapcsolatba. 

2. hiba: nem tudjod kit/mit akarsz, de azt nagyon

Az első hibából kiindulva, nyilván nem baj, ha az ember reálisan tudja kit/mit akar. A probléma az, amikor ebből a naaaaagy akarásból mégsem derül ki, hogy kit és mit is keresel pontosan, és mégis ehhez az elképzelt ideához ragaszkodsz görcsösen. Mégha meg is tudod fogalmazni milyen társat szeretnél, ellentmodásba keveredsz önmagaddal... pl. komoly kapcsolatra vágysz, de a konzultációk során kiderül, problémáid vannak az elköteleződéssel. 

3. hiba: nem ismered önmagad

A megfelelő önismeret elengedhetetlen feltétele a társkeresésnek. Minél nagyobb az önismereted, annál biztosabban tudod bevonzani azt a társat, akit szeretnél. Az optimális énkép, és a helyes önismeret kialakításában számos interneten elérhető program, valamint könyv áll a rendelkezésedre, de a leghatékonyabb, ha szakember segítségét kéred. A közös munka során feltárjuk az önbizalmadat nyíró problémákat és élményeket is, amelyek gátolhatnak az ideális partner megtalálásában.

4. hiba: lezáratlan múlt, amit tovább viszel a következő kapcsolatodba

A következő hiba, ami megakadályozhat a társkeresésben, ha még nem vagy túl az előző kapcsolatodon, és az után sóvárogsz, miközben nem akarsz tovább egyedül lenni. Hiába ismerkedsz valaki mással, mindenkiben csak őt keresed. Ahhoz, hogy egy új kapcsolatba kezdj, le kell zárni a múltat. Ha még nem sikerült túltenni magad az exeden, adj magadnak időt a feldolgozásra, és kérd szakember segítségét a lezáráshoz. 

További önszabotázs, ha az előző kapcsolatodban elszenvedett sérelmeid gátolnak meg abban, hogy a randipartneredben felismerd a jót. Bármit tesz vagy mond a másik, te mindig csak a rosszat látod benne, és projektálod rá azokat a dolgokat, amiket el sem követett. Hasonlítod az exedhez, aki ezt vagy csinálta veled. A korábbi kapcsolataidból felgyülemlett sérelmeidet, és az ebből kialakult viselkedési stílusodat mindig egyre halmozottabban viszed tovább a következő kapcsolatba. Ez annyira elviselhetetlenné válik, hogy már az ismerkedés során felszínre kerül, és még ha tetszene is neked a kiszemelt személy, TE nem fogsz kelleni neki.  

5. hiba: csak a tökéletessel éred be

Neked nem jó senki, csak az, aki a fenti paramétereknek megfelel. És ha nem elég jó, megy a levesbe. Korábbi cikkemben részletesen írtam a hercegnő típusról, akinél ha kiderül, hogy az élő, hús-vér férfi (vagy nő) csak félig-meddig rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyeket ő elképzelt, akkor azt már képtelen elfogadni, és tovább áll, tovább keres. Mindig az igazit, mindig a tökéleteset. Ha valaki nem olyan, akkor az szóba sem kerülhet.

Amíg a rózsaszín köd fel nem száll, addig a partner tökéletes... határozott, kiegyensúlyozott, nyugodt... Egy idő után ez a tökéletesség elkezd téged bosszantani, a nyugodtságot unalmasnak találod, és kiderül, hogy konfliktuskerülő is. Az eddigi vonzó tulajdonságait most már hibának látod, és vagy meg akarod változtatni (érzelmi zsarolással - "ha szeretsz megváltozol"), vagy te lépsz le, vagy ő fog, mivel nem akar megváltozni. 

6. hiba: nem, vagy nem azt kommunikálod, amit szeretnél 

Azért, hogy ne csak egy kóbor numera jöjjön össze, hajlamosak a nők olyan dolgokat is mondani, tenni, aminek semmi köze nincs az igazsághoz. Aztán mikor fel kell vállalni a valóságot, csodálkoznak, hogy mégis csak egy 1 vagy 2 alkalmas  szex lett belőle.

Amikor már kétségbeesetten keresed az igazit, bármit megteszel azért, hogy csak legyen már melletted valaki. Többször találkoztam olyan esettel, amikor a hölgy csak azért viselkedett lazán, és játszotta el, hogy ő sem akar komolyat, hogy megkaphassa az áhított férfit, miközben már a kezdet kezdetén azt a tervet szövögette, hogy majd biztosan belé szeret és miatta meg fog változni. 

A társkeresés legelején fontos tisztázni, ki mit szeretne, milyen típusú kapcsolatra vágyik. Ha nem egyeznek az igények, akkor még az elején játszma - és csalódásmentesen ki lehet lépni az ismerkedésből. Továbbá korrekt, ha közlöd a másikkal, hogy Te mit szeretnél. 

A nők félnek felvállalni, hogy igazi, hosszútávú párkapcsolatra vágynak, mert tartanak attól, hogy elriasztják a kiszemelt férfit. 

A férfiak egy része pedig fél felvállalni azt, hogy valójában csak szexet akar, mert így a kívánt nő nem biztos, hogy az ő ágyában köt ki. 

7. hiba: nincs meg a kémia, az a bizonyos szikra

 

Van, hogy a szerelem első látásra kialakul, és megvan az a bizonyos szikra, a csodás találkozás, a villámcsapás...ez nagyon ritka, de van, hogy előfordul. Az igazi vonzódás kilalkulásához azonban több idő szükséges. Akik csak a sorsszerű találkozásban hisznek, és a szőke hercegre várnak a fehér lovon, egyre csalódottabban adják fel a társkeresést, és kétségbeesetten kapaszkodnak szinte bárkibe. Azok, akik ezt elengedik és időt, energiát szánnak a másik megismerésére, nagyobb eséllyel találhatják meg az Igazit. 

8. hiba: ha nem teszel semmit, csak a sült galambot várod

A legrosszabb, amit tehetsz, ha nem teszel semmit. Tartsd nyitva a szemed, és ne legyél csalódott ha nem a hollywoodi romantikus filmek forgatókönyve szerint alakulnak a dolgok. Kicsi az esélye annak, hogy egy férfi és nő csak úgy egymásba botlik az utcán, persze megtörténhet. 

 

A legjobb ha nem az elvárásaid dominálnak a társkeresés során. Inkább érezd jól magad, és ne görcsölj rá, hogy mindenáron társra vágysz… A realitásokon belül foglamazd meg, kit és mit szeretnél, de ne ess túlzásokba. 

Ha már eleged van abból, hogy a társkereső oldalakat böngészed, és úgy érzed, semmi értelme sincs, mert mindig olyanokba botlasz bele, akikbe nem akarsz, akkor nyugodtan jelentkezz be hozzám akár Messengeren is.

Segítek az önismereti munkában, felépítjük a másik nem számára kívánatos karakteredet, kialakítjuk a stílusodat, hogy végre azt a társat vonzd be, akit igazán szeretnél. Egy részletesebb elemzés keretében, az egyéni szempontokat jobban figyelembe véve tudok neked javaslatokat tenni, mi lenne számodra az ideális.

https://parkapcsolatrolmaskepp.hu/