Hogyan lehet megbocsátani a megcsalást?

Na, ha engem csalna meg a párom, én biztos nem bocsátanék meg neki soha többé!” Hangzik el ez a kijelentés sokak szájából. Többnyire azok mondják ezt, akik még nem jártak ebben a cipőben… Valóban igaz, hogy a megcsalást a legnehezebb megbocsátani… De nem lehetetlen! Klienseim ezért (is) fordulnak hozzám, és kérik a segítségem. 

 

siro_no.jpg

 

Hogyan lehet megbocsátani azt, amikor a hozzád legközelebb álló ember árult el, és okozott elviselhetetlen fájdalmat neked?! 

Ebben a cikkben arról olvashatsz, milyen specifikus lépéseket lehet megtenni azért, hogy túl tudj lépni a hűtlenségen, és ismét helyre álljon a bizalom a kapcsolatban. 

A megcsalás ellenére sokan maradnak mégis együtt a párjukkal. Mérlegre teszik az éveket, az együtt töltött időt, a gyerekeket, a házat, a vagyont… A közös múlt megszépíti a keserű emlékeket is, és hirtelen az is csodálatosnak tűnik, ami addig fájó pont volt.  

Akit megcsaltak, állandóan küzd azzal fájdalommal, ami miatt megalázva, szégyenben érzi magát, hogy ő egy megalázott, megcsalt személy lett. 

Egy kliens párom hölgy tagja a megcsalás kiderülése után rendkívül dühös volt. Miközben a párját is bevontuk a közös munkába, elmondta, hogy mennyire gyötrődik és azt akarja, hogy a párja is úgy szenvedjen, ahogy ő szenved! 

Értéktelennek érzi magát, egy senkinek, aki nem fontos a másiknak. Fél, amikor kilép az ajtón, úgy érzi, mindenki őt nézi, mintha rá lenne írva, hogy megcsalták. Retteg attól, ha a párja elmegy otthonról, akkor vajon tényleg odamegy-e ahova mondja, vagy újra a szeretőhöz tart? Ez az állandó félelem és bizonytalanság érzés teljesen kikészíti. Hetek óta nem eszik rendesen, rémálmai vannak, és sírógörcsöket kap. Nem ezt érdemli. 

Mindeddig hitt a szerelem erejében, hogy vele ez nem történhet meg, és az ő párja soha nem tenne vele ilyet. Vakon bízott benne, és azt érezte ő az, akire mindig számíthat, akivel közös jövőt tervezhet, aki a biztonságot jelentette számára. Úgy zokogott, hogy szépen sminkelt arcán patakokban folyt le a fekete szemfesték. Egy világ omlott össze benne. Nekem pedig a szívem szakadt meg…   

Amikor a párjára néztem, láttam, hogy mélyen dolgozik benne az a bűntudat, hogy romokba döntötte a társa önbecsülését, és elvette a maradék önbizalmát is. Gyötörte a kétség, a lelkifurdalás, és a megcsalással járó hazugságok zűrzavaros feszültsége. Aztán beszélni kezdett… Őszintén. 

Hittem neki, és minden erőmmel azon voltam, hogy segítsek helyreállítani a kapcsolatot, és a megcsalt félnek támogatást nyújtsak a megbocsátás folyamatában.

A megcsalást megbocsátani nem lehetetlen, és a saját testi-lelki-szellemi egészségünk érdekében érdemes is. Az állandó sértettség, az a mély lelki fájdalom, a becsapottság érzése fizikai betegségekké is átalakulhatnak, ami megmérgezi az egész életedet.

Vannak, akik soha nem lesznek képesek elengedni a megcsalás fájdalmát, és ez rányomja a bélyegét a későbbi párkapcsolataikra is. Továbbá a hosszan érlelt, hónapokon, éveken át cipelt harag rengeteg energiát emészt fel, amit akár a kapcsolatod boldoggá tételére is fordíthatnál. Párkapcsolati tanácsadás keretében könnyebben feldolgozható, és elősegíthető a megbocsátási folyama

A hűtlenséget megbocsátani nehéz feladat. Ahhoz, hogy a megcsalás valóban megbocsátható legyen, mindkét félnek őszintén akarnia kell a kapcsolatot helyrehozni. Nem elég csak látszólag helyesen hozzáállni, önigazolás gyanánt (miközben más a szándék), hogy: “Látod én mindent megtettem, még terápiára is eljöttem veled, és ez se segített... inkább váljunk el.” 

A megbocsátás első lépcsője az érzelmek, indulatok, düh kiadása, de nyilván ezt úgy tudod jól megtenni, ha ehhez megvan a megfelelő környezet. 

A párkapcsolati terápiák során nekem az a személyes tapasztalatom, hogy igenis jó ha látja a hűtlen fél, hogy mekkora fájdalmat okozott és milyen indulatokat vált ki belőled, amit tett, hisz ez neki is segít a megértésben. Ahhoz, hogy ebből ne egy jó nagy veszekedés legyen, olyan vezetett kommunikációra alapuló kontrollált atmoszférát teremtek számotokra, ahol az indulatok kifejezése biztonságosan meg tud történni. 

A második lépés, ha már lehiggadtál, és sikerült kellőképp megnyugodnod, hogy végiggondolod a helyzetet. A megbocsátás elengedhetetlen feltétele a megértés. Enélkül nem fogod tudni megbocsátani a megcsalást. Meghallgatjuk a hűtlen felet, és megvizsgáljuk mi vezetett idáig? Segít megérteni a párod viselkedését, ha a megcsalást megnézzük a párod szemszögéből is: Mire volt szüksége, mi hiányzott neki, mi vette rá a hűtlenségre? Milyen sérelmei, problémái vannak?

Fontos az is, hogy ne tápláld folyamatosan a fájdalmadat. Ha állandóan erre gondolsz, te magad gátolod a megbocsátást, és a kapcsolat újjáépítését szabotálod. Természetesen nem lehet meg nem történtté tenni a dolgot, és idő kell a feldolgozáshoz, hisz nagyon mélyen megbántott téged. 

Mindennek oka van, annak is, hogy ezt a megcsalást meg kellett élned. A terápiás eljárás során nézőpontot is váltunk, és megvizsgáljuk, mit tanultál ebből a helyzetből magadról, a párodról, és a kapcsolatról.  

Ha nyíltan és őszintén tudtok beszélni a megcsalásról, az helyreállítja a köztetek lévő bizalmat és erősíti az elköteleződést. A bocsánatkérés és a megértés növeli a kapcsolat értékét. A párkapcsolati tanácsadás során új, kapcsolatépítő programokat is  bevezetünk, ami segít visszakapni az önbecsülésed, az önbizalmad, hogy ismét egy kiegyensúlyozott, stabil, biztonságos párkapcsolatban érezd magad.

Amint azt a cikkemből is látod, a megcsalás nehéz ügy, de egyáltalán nem menthetetlen. Ha téged is megcsalt a párod, és tele vagy feszültséggel, de közben úgy érzed, hogy meg akarod menteni a kapcsolatodat, akkor tudd, hogy erre már rengeteg bevált eszköz létezik.

Ha kíváncsi vagy ezekre az eszközökre, vagy meg akarod tudni, hogy vajon menthető-e a mostani állapot, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot. Jelölj be ismerősnek Facebookon, és írj rám, én pedig örömmel segítek neked Messengeren a helyzeted kiértékelésében. Ha mindketten azt látjuk, hogy érdemes dolgozni a megmentésen, akkor elmondom, hogyan tudsz velem dolgozni, de ha azt látom, hogy jobb, ha különváltok, akkor természetesen ezt is őszintén el fogom neked mondani.

www.parkapcsolatrolmaskepp.hu