Nagyobb korkülönbség a párok között

Ma a fodrásznál ülve egy érdekes téma ütötte fel a fejét... Idősebb pasi, fiatal nő. Haj ügyileg komplikált eset lévén (az allergiám miatt), sokáig voltam ott, és sokat beszélgettünk... Amellett, hogy a hajam kurvajó lett, és egy esztétikai orgazmusban volt részem, lelki kielégülést okozott, hogy végre ismét önmagam lehetek.  Ezúton is köszönöm még egyszer a mesterfodrászomnak, Jenei Szilviának!  Továbbá elgondolkodtam, hogy egy jó frizura, egy kis változtatás mekkora örömöt tud okozni, visszaadja az önbizalmat, a nőiességet, a magabiztosságot. Mindjárt határozottabb és boldogabb lettem, visszajött az életkedvem is... Na de... Mi volt a sztori a fodrásznál...? 

 

idosebb_ffi_fiatal_no.jpg

 

Egy 50 körüli férfi ült a székben, már összetalálkoztunk a "női kocsmában" többször is... Nincs gyereke, nem volt még nős, mindig fiatal barátnői voltak, de tartós (5-10-20 éves) kapcsolatai még sosem... Jelenleg is egy 23 éves barátnője van. Hárman voltunk a szalonban, így bátran beszélhettünk erről is... A fodrászom jó humorú, határozott, szókimondó hölgy, így a kérdések kapcsán is - a röhögések mellett - direkt maradt. Miután kiveséztük, hogy milyenek a mai párkapcsolatok:

Hogy az emberek nem fordítanak arra időt, energiát, hogyha elromlott valami, azt megjavítsák, hanem a nyílt és őszinte kommunikáció helyett az eltávolodást, elhidegülést, és a megcsalást választják... Jobb, szebb, fiatalabb, kényelmesebb partnert keresve, remélve, hogy azzal nem lesz annyi gond... Eltűnőben van az igazi értékrend, többnyire csak a külsőség, a szex és a pénz számít...

Kérdeztem én, hajfestékkel a fejemen, a melírsapkából kiszedett kósza tincseim közül igazán lesújtva: Tényleg ennyiből áll ma egy párkapcsolat?! Legyen szex meg pénz, és a többi nem számít?!

A férfi vendég a fekete maszk alól oda-oda pillantva hallgatta a párbeszédünket, és általános dolgokat fűzött hozzá... A feltörekvő trend azt mutatja, hogy a mai fiatal generáció többsége nem akar dolgozni, sem a nők, sem a férfiak... Ezért (is) választanak a fiatal huszonéves nők idősebb férfit, mert ott már többnyire megvan az egzisztencia, és annak az esélye, hogy továbbra sem kell dolgozni, elég ha csak több szexet adnak az "eltartásért" cserébe... Ez a Szilvi véleménye is, és az enyém is. Megalkusznak, prostituálódnak. A nő adja a kapcsolatba a szexet, a fiatalságot, az idő lelassítását, az idősebb férfi pedig a biztonságot, stabilitást, a türelmet. 

Az eszmecserét tovább folytattuk, és a fodrászom azt kérdezte a férfi vendégtől több más közt, hogy: azt mondd meg nekem, hogy milyen idegesítő tulajdonsága van a huszonéves barátnődnek, amit már nem bírsz elviselni, amire azt mondod, hogy na ezt nem...?!  A válasz borítékolható volt: túlságosan költi a pénzt, olyan dolgokra is, ami tök fölösleges...

Az idősebb férfiakat nyilván a hamvas fiatal test, a több szex motiválja arra, hogy jóval fiatalabb partnert válasszanak... Hisz biológiai tény, és számos kutatás igazolja, hogy míg a férfiak potenciája nem, vagy kevésbé változik a kor előrehaladtával, addig a nőké folymatosan csökken... Ha a "húspiacot" nézzük, igen nagy a kínálat is... Érdekes gondolat futott át az agyamon, hogy ezért a 40-50+os nőket már le is kellene írni, mert nem szexelnek annyit (hacsak nem az elhagyástól való félelmükben - sok ilyen van, persze nem mindenkire igaz), mint 20-30 évvel fiatalabb társaik...? Szinte ezeknek a normális értékrenddel rendelkező nőknek majdhogynem esélyük sincs egy korban hozzáillő férfit találni, mert az a gyakoribb szex miatt inkább egy jóval fiatalabbat választ, még akkor is, ha annak súlyosabb anyagi vonzata van. Szóval mégegyszer: Tényleg csak erről szól manapság egy párkapcsolat? Szex és pénz? Valóban csak ez számít?! 

A nagy korkülönbség nem feltétlenül jár problémákkal... Működhet a kapcsolat még akkor is, ha egymásban az apát/anyát/gyermeket látják.

A megcsalás után ez a 2. legnagyobb probléma a párkapcsolatokban. 

Ha a férfi az idősebb, az általánosságban elfogadottabb, mint fordítva, és gyakoribb is. Ebből adódóan lehetnek típusproblémák:

A fent említett esetet tekintve, 50-es férfi és 23 éves barátnője... Ha tartós kapcsolatban gondolkodunk és mondjuk hosszútávra terveznek... A férfi már kialakult értékrenddel rendelkezik, tudja mit akar, már letisztultak a vágyai, igényei, szükségletei, biztos alapokkal rendelkezik, nem a szárnyait bontogatja... Ez 5-10 év múlva sem fog változni...

Míg a 23 éves nőnek még nincs teljesen kialakult értékrendje, jóval kevesebb az élettapsztalata, és nem igazán tudja mit akar... Később, 5-10 év múlva, miközben "felnő", fejlődik az önismerete, tudatosabb lesz, rájön, hogy ő mást szeretne, pl. családot, gyereket, vagy tanulni valamit... Megindul a személyiségfejlődés útján, és elfejlődik idősebb partnerétől. Ezidő alatt átveszi a férfi elveit, és egy rossz, nyugtalanító érzés keríti a hatalmába... egyre jobban frusztrált lesz, önigazolóvá válik, a társát kezdi hibáztatni mindenért (úgy érzi kihasználják)... Rádöbben, hogy ez nem is az ő élete, ki akar lépni, önmagát akarja megvalósítani, és elhagyja a férfit... Elkezd tanulni, fejlődni, szakemberhez jár, és már nem akar visszamenni ahhoz az "öreg" 60 éves férfihoz. A férfinak esélye sincs, a nő elfejlődik. Valójában sosem volt közös út, mert a kezdetekben a kialakulatlan nő csak hozzáidomult a már teljesen kifejlődött társához. Az idősödő férfi élettempója visszaesik, már nem tudja ugyanazt produkálni, mint 10 évvel ezelőtt, így a társa nemcsak, hogy szeretethiányossá válik, hanem az alap szükségletei sem lesznek kielgítve, ezért aztán megcsalással él. 

A dolgokat tovább bonyolítja, ha a férfi volt már házas, gyerekei is vannak, és mint menekülési stratégiaként választotta a fiatalabb barátnővel való megcsalást annak idején. 

Az, hogy a nagy korkülönbséggel járó kapcsolatok nagy része ne fulladjon kudarcba, mindkét félnek egyéni terápia szükséges. A nőnek hagyni kell a lázadást megélni, és feltérképezni, mi a valódi oka, hogy egy ekkora korkülönbséggel rendelkező társat választott tartós kapcsolatra... Hagyni, hogy megtalálja önmagát, és felvállalni, hogy ő mást akar. A férfi próbáljon meg együttműködni, és a jóval fiatalabb társát hagyja kibontakozni, önmegvalósítani. Ahhoz, hogy lépést tudjon tartani, össze kell hangolni az igényeket, de először tegye fel a kérdést magában: Szabad mellettem a társam? Tud szárnyalni, tud önmaga lenni? 

A 20-30 és jóval több év korkülönbséggel járó párkapcsolati problémák a kapcsolati struktúra velejárói. Ugyanakkor nem kijelenthető minden esetben, hogy a pár tagjai önismereti vagy önértékelési hiányosságoktól szenvednek. Ha mégis igen, szakember segítségével helyre állítható az optimális egyensúly. 

A mai napom több szempontból is jól alakult és tanulságos volt... Holnap a műkörmöshöz megyek...Hátha ott is lesz egy jó sztori XD