Tudom, mit kell tennem, de mégsem teszem

"Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld" (Yoda)

Te is így érzed magad?

 

Tudod, hogy rendbe kellene rakni a ruhásszekrényt, kiselejtezni és átpakolni a téli-nyári holmikat, kitakarítani az autót, kilépni egy rossz párkapcsolatból, munkahelyet váltani, lefogyni vagy 5-10-20 kilót, növelni a folyadékbevitelt, többet inni (mármint vizet, nem alkoholt), mint enni, naponta legalább 1 órát mozogni, relaxálni napi félórát, olvasni értelmes könyveket, fejleszteni a nyelvtudást, és még sorolhatnám azokat a tennivalókat, amelyeket sorozatban elodázunk…

Aztán persze minden nap gyötör a bűntudat, fogunkat szívva, és fejünket vakargatva, hogy csak meg kellene már csinálni, és nem halogatni tovább a dolgokat. Ahelyett, hogy hozzá kezdenél az előző este rettentő nagy akarattal elhatározott feladatodnak, hogy majd holnap! Mit teszel…? Pató Pál Úr módjára („Ej ráérünk arra még”) minden mást csinálsz a teendőid megvalósítása helyett.

strucc.jpg

Azt teszed, amit nem akarsz, és nem teszed, amit akarsz

 

Amíg lefoglal az, hogy minden mással foglalkozz, ahelyett, amit valójában meg kell tenni, addig sem kell szembesülni a valódi helyzeteddel, és nem kell a valós problémákra megoldást találni. Voltaképpen a félelem az oka mindennek. Az életünket két dolog irányítja: a vágy és a félelem. Mikor melyik a domináns. Váltakozva működnek. Egy egészséges pszichénél egyensúlyban vannak. Tehát nem baj, ha olykor félünk és elhatalmasodik rajtunk a rettegés, az a gond, ha ez a nyomasztó érzés állandóvá válik, és emiatt folyamatosan szorongunk. Ez a félelem gátol meg abban, hogy azt tegyük, amit szeretnénk. Félünk szembesülni az érzelmeinkkel, azok kifejezésével… A helyzettel, amiben vagyunk, mert félünk a bizonytalanságtól… mi lesz, ha…? Félünk attól, hogy megbántanak minket, és sebezhetővé válunk, kihasználnak. Félünk a kudarctól, hogy mi lesz, ha nem sikerül? Félünk a sikertől, hogy mi lesz, ha sikerül?

Mit tehetünk?

 

Nagyon fontos, hogy ne ostorozd, és ne becsüld alá magad nap, mint nap azért, ha valamit nem tettél meg, az általad kitűzött időre. Ha folyamatosan nyomás alatt tartod magad azzal, és biztosra vetted, hogy meg tudod csinálni, amit elterveztél, de emiatt állandó kudarc ér, mert nem sikerült, egy idő után felemészt a stressz. És amit eddig tudtál kontrollálni az életed különböző területein, azok az állandó nyomás hatására, veszélybe kerülnek, és nem fogod tudni a kontroll elvesztésével járó stresszt feldolgozni.

A félelem okozta gyengeség, önutálat és szégyenérzet helyett kockázatot kell vállalni. Bátorságot és erőt meríthetsz abból, ha nem nagy lépésekben haladsz, hanem apránként hozod be mindazt, amit eddig elmulasztottál megtenni. Az előző este duzzadó erővel megálmodott teendőkből, tegyél meg minden nap, csak egyet, vagy egy felet, ha úgy a könnyebb.

A lényeg, hogy csináld!

 

A félelem és a mindennapos gyötrelem, csak egy módon legyőzhető, ha szembe nézünk vele, és azt csináljuk, amit akarunk, és nem azt, amit nem akarunk.

Idézz fel magadban olyan szituációkat, amelyekben erősnek érezted magad, amikor bátor voltál, és aztán büszke magadra. Gondolj azokra az időkre, amikor világrengető akaraterő volt a birtokodban, és bármire képes lettél volna, vagy meg is tetted! Ezek a képességek Benned vannak, hisz egyszer már megcsináltad, ezáltal biztosra vehető, hogy most is siker koronázza tetteidet.

Ha pedig magát a döntést halogatod, képzeld bele magad azokba az alternatív választási lehetőségeidbe, amelyek között dilemmázol. Éld bele magad rendesen külön-külön a szituációkba, és figyeld meg, hogy az egyes elképzelt események, milyen érzéseket váltanak ki belőled. A belső hang segít megadni a választ, és annak megfelelően dönteni, amelyik kellemesebb, jobb, erősebb, magabiztosabb, és pozitívabb érzést képvisel. Ezt a gyakorlatot akár többször is elvégezheted, ha igazán biztosra akarsz menni.

A félelmet bátorsággal, a tehetetlenséget cselekvéssel, a bizonytalanságot az eredményességgel tudod legyőzni. Van Benned mersz, kitartás, és inspiráció, és képes vagy változtatni a jelenlegi hozzáállásodon. Nem kell elrejteni az érzelmeidet, befalazni a gondolataidat, mert ez már nagyon jól megy… Bújj ki a csigaházból, ébredj fel a téli álomból, és cselekedj, vállalj felelősséget az érzésekért, a tetteidért és az életedért. Mert ezt így akarod, mert így válsz olyanná, aki mindig is szerettél volna lenni. 

Párkapcsolatról másképp