8 intő jel, hogy mikor kell véget vetni egy kapcsolatnak

Bizonyára a legtöbben már átéltük a szakítás pokolian kínzó fájdalmát. Akár velünk szakítottak, akár mi szakítottunk, mindkettő élmény igen fájdalmas. Lezárni egy kapcsolatot sosem könnyű, és ha nincs kéznél egy jó barát, családtag, vagy szakember, aki támogat, akkor a szenvedés akár nagyon hosszú ideig is eltarthat.

 

szakits_ha_birsz_1.jpg

 

Sajnos van az a pont egy párkapcsolatban, amikor úgy hozza az élet, vagy a józan ész, hogy megszólal a vészcsengő, és véget kell vetni a kapcsolatnak. Mindenki megérdemli, hogy boldog legyen, hogy megértsék, hogy törődjenek vele, és szeressék.

Az alábbiakban összeszedtem azt a 8 figyelmeztető jelet, ami segít felnyitni a szemed. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az első intő jel után rögtön szakítani kell! Sőt! Én nemcsak mint szakember, hanem mint magánember is a kapcsolat megmentését preferálom, amennyiben lehetséges. Nem vagyok annak híve, ha valami elromlott, akkor rögtön dobjuk ki és "vegyünk másikat". Viszont sajnos vannak olyan helyzetek, amikor már nem lehet a kapcsolat újjáépítésén dolgozni, hanem el kell engedni és mind a saját érdekünkben, mind a másikéban, tovább kell lépni.

Ez a 8 jel segít meghúzni a határt, hogy meddig egészséges és honnantól romboló benne maradni a kapcsolatban.  

1. Távolságtartás, eltávolodás, elhatárolódás az érzelmi és fizikai intimitástól

Az eltávolodás az egyik tipikus jele a kapcsolat hanyatlásának. Ezen a ponton még visszafordítható a folyamat akkor, ha nincs harmadik fél a dologban. Ha már van, akkor sokkal nehezebb az újrakezdés, de nem minden esetben lehetetlen. Amikor már érzelmileg is és fizikailag is teljesen elhidegültetek egymástól, érdemes feltenni a kérdést, Mi tart még mellette? Miért vagyunk együtt? Mi az, ami összeköt? A ház, a hitel, a gyerekek? Boldog vagyok? És a párom boldog mellettem? 

Ha már nincs egyetlen őszinte ölelés, várakozás, és egymás iránti vágyakozás sem a kapcsolatban, nincs rendszeres és kielégítő szexuális élet, nem érdekli a másikat, hogy mikor jössz haza, kivel vagy, vagy mit csinálsz, mi történt veled egész nap, csak úgy vagytok egymás mellett, mint a lakótársak, akkor ez egyértelmű jele lehet annak, hogy véget kell vetni a kapcsolatnak... Hisz minek lennél valaki olyan mellett, akit nem érdekelsz?

2. Nem vagyok elég jó - kételkedés önmagadban, a társad folyamatosan alábecsül, leértékel

Éreztél már olyat, hogy Te tényleg mindent megteszel, és mégsem elég? Hogy azt érezted, bármit csinálhatsz, sosem leszel elég jó...? Sosem tudsz megfelelni, pedig már máshogy viselkedsz, máshogy öltözöl, lemondtál a hobbydról, a barátokról, a szórakozásról, a kikapcsolódásról, csak, hogy a társadnak megfelelj, és még most sem vagy elég jó neki... ?

Nem lehetsz önmagad, mert a párod abba beleköt... igazából mindenbe beleköt, és olyan nincs, hogy valamit jól csinálj, mert sosem fogja elismerni... Nem dicsér meg, hogy mennyit segítesz, mennyire megváltoztál, mennyi mindent teszel érte és a családért, mert az neki semmi, az a kötelességed, és az természetes, az a minimum!

Ezek után már önmagadban is kételkedsz, és a folyamatos leértékelést elhiszed és magadévá teszed... Elhiszed és elfogadod, hogy te valóban egy szar alak vagy, nem vagy jó semmire, és egyébként se kellesz senkinek, örülj egyáltalán, hogy Ő így téged elfogad, és az összes hibád ellenére még veled van! 

3. A hibákat keresi, nem tisztel

Folytatván az előző gondolatmenetet, tehát mindig a hibát keresi benned, magában sosem, hisz ő tökéletes...Nem értékeli sem a munkádat, sem a teljesítményedet. Gyakran érezteti azt veled, hogy kevés vagy neki. Alábecsüli a képességeidet, nem tiszteli az értékeidet, és nem ismeri el, ha valamiben jó vagy.

Úgy érzed, a te véleményed nem számít, nem érzed magad fontosnak, hisz nem hallgat meg a társad, és nem is igazán érdekli, te mit gondolsz a dolgokról. Szörnyen megalázó tud lenni, mikor az embert így semmibe veszik.  Az előző pontban említettek mellet ez hosszútávon igen súlyos személyiségromboló hatású, ami teljesen eltorzítja az önmagadról alkotott képet. 

4. Manipuláció, irányítgató magatartás - szeretné, ha megváltoznál

A kevés önbizalommal rendelkező egyének inkább hajlamosabbak a manipulatív, irányító viselkedésre. Főleg akkor, ha korábban őket olyan mértékű sérülés érte, ami jelentős mértékben hatással volt az önbecsülésükre (pl. megcsalták).

Ugyanakkor a gyermekkorból hozott minta is mérvadó lehet, ha pl. narcisztikus személlyel vagyunk kapcsolatban, ugyanis rájuk szintén jellemző az irányító, uralkodó, manipulatív magatartás. Ezek a bizonytalan kötődésű személyek nem szívesen konfrontálódnak, helyette agresszív módon manipulálnak.

Észre sem veszed, és még el is hiszed, hogy te vagy a hülye, és nem neked van igazad. A manipuláló személy mindenáron arra törekszik, hogy téged megváltoztasson, az ő akarata és érdeke érvényesüljön, és fel/ki tudjon használni a saját céljai megvalósítására és igényei kielégítésére. Miközben feladtad önmagad, észrevétlenül elveszítetted a barátaidat, azt érzed, elmagányosodtál és a párod házi rabszolgájává váltál. 

Ha a párod úgy lát téged és a kapcsolatot, hogy mennyi mindenben kellene megváltoznod (miatta), akkor valószínű soha nem is illettetek össze, és nem férsz bele az ő elvárásaiba, és a kapcsolatról alkotott elképzeléseibe. 

5. Az elköteleződés hiánya - nincs a kapcsolatnak jövője, képtelenség vele közös jövőt tervezni

Ha csak az ígérgetés megy, hogy majd összeházasodunk, lesznek gyerekeink, közös otthont teremtünk... de valahogy a cselekvésig már nem jut el a dolog, sőt, az ellenkezője történik... Lelép, eltűnik, majd visszajön a kapcsolatba, nem érzed magad biztonságban mellette, teljesen bizonytalan vagy abban, hogy merre is tart a kapcsolat. A szája jár, de a tettei nem azt tükrözik, hogy amit mond, az úgy is van. Az üres szavak ideig-óráig boldoggá tesznek, de hamar rájössz, hogy erre az emberre nem lehet alapozni.  

Ha te hosszútávú kapcsolatot szeretnél, családot, a párod pedig csak beszél róla, de valójában esze ágában sincs elköteleződni, akkor ez egyértelmű jele annak, hogy véget kell vetni a kapcsolatnak. Fölösleges benne maradni egy olyan kapcsolatban, ahol teljesen eltérő célok vannak. Érdemes inkább olyan valakit keresni, aki hasonlóan gondolkodik, mint te, és azonos tervei vannak a jövőt illetően.

6. Kiderül, hogy mások vagytok - nincs megértés

Igen fársztó olyan valakivel lenni, akivel nem vagytok egy hullámhosszon. Más az értékrend, a világnézet, eltérő a temperamentum, a szexuális igények, nincs beszédtéma... Emiatt nincs megértés, és inkább csak leszívja az energiádat, mint hogy feltöltene.

Nyilván minden kapcsolatban előfordul, hogy hol az egyik, hol a másik tesz bele többet-kevesebbet, ez adja a kapcsolat egészséges dinamikáját. De ha meg kell erőszakolni magad, hogy fennmaradjon a kapcsolat, kényszer vele lenni, mert fárasztó, és csak azért vagytok együtt, mert egyikőtök sem akar egyedül lenni, akkor itt az ideje mégis különválni, és esélyt adni magatoknak a boldogságra mással. 

7. Gyakori veszekedések - mindig te kérsz bocsánatot

Természetesen minden kapcsolatban vannak veszekedések. Az a nem mindegy, hogy ezek a viták milyen gyakran ütik fel a fejüket, és hogyan zajlanak... Amennyiben minden veszekedés úgy végződik, hogy a probléma nincs megoldva, csak a szőnyeg alá van söpörve, és minden alkalommal toljátok tovább magatok előtt, az hosszútávon növeli a feszültséget és az elégedetlenséget. Ez nem vet túl jó fényt a kapcsolatra.

Az is intő jel, ha mindig neked kell bocsánatot kérni, és kiengesztelni a párodat a békesség kedvéért. Ez egy nagyon fontos figyelmeztetés, mivel ezzel folyamatosan rombolod az önértékelésed, és úgy érzed, miattad jutott idáig a kapcsolat. Egy probléma felmerülése esetén fontos egymás nézőpontjának meghallgatása és figyelembe vétele.

Olyan a világban nincs, hogy mindig csak te vagy hibás mindenért, neked kelljen elvinni a balhét, és vállalni a felelősséget. Mindig mindkét fél hibás abban, hogy a kapcsolat idáig jutott, és gyakorivá váltak a veszekedések. Konfliktuskezelő technikával ezek a romboló veszekedések megszüntethetők, és helyreállítható a párkapcsolat. Mielőtt a szakítás mellett döntesz, érdemes futni benne egy kört, és megpróbálni helyrehozni. 

8. Nincs bizalom, helyette féltékenység üti fel a fejét

A bizalom a párkapcsolat alappillére. Ha ez meginog, vagy eltűnik a kapcsolatból, az bizony végzetes is lehet a kapcsolatra nézve. Hisz mit akarsz egy olyan embertől, akinek azt sem hiszed el, amit kérdez?! Az állandó féltékenység, a gyanakvás, a telefon ellenőrzése, folyamatos kontroll a társ felett, mind a bizalomhiány jele.

Ha nem találsz semmit, akkor is gyanakszol, hogy tuti kitörölte, nehogy lebukjon a szemét... Ha találsz valamit, akkor pedig beforgatod magad, és a miértekre generálsz irracionális válaszokat... Ha pedig számonkéred, akkor megindul a játszmaháború, és te leszel a bizalmatlan. Majd megkapod a magyarázatot, hogy megnyugodj, miért is nincs igazad... Biztos kell neked az ilyen kapcsolat? 

+1. Nincs szeretet, szerelem a kapcsolatban

Vannak olyan idős párok, akik még 80-90 évesen is kézenfogva sétálnak az utcán. Szeretik egymást. A lelke mélyén mindenki erre vágyik, hogy így szeretne megöregedni... szeretetben, békességben, nyugalomban, egy szerető társ mellett.

Borzasztó érzés, amikor már a kiüresedett hétköznapok után minden este úgy fekszel le az ágyba, hogy Úristen, mit keresek én itt emellett az ember mellett?! Nem érzel iránta se szeretetet, se gyűlöletet, csak a puszta közönyt... csak úgy vagytok egymás mellett... Nincs semmi, mintha egy vadidegen lenne az, akibe egykor őrülten beleszerettél. Már nem vonz, nem tetszik, nem érzel iránta semmit, csupán megszoktad, hogy van valaki melletted. A korábbi cukinak tűnő tulajdonságai és vislekedése mára már a legnagyobb ciki lett és a legtöbb bosszúságot okozza... A jelenléte is irritál.

Már nem tudod őt boldoggá tenni, és ő sem téged. Felteszed magadnak a kérdést, és rájössz, nem tudod miért vagy vele?! Valóban így akarod leélni a hátralévő életedet? 

 

Egy kapcsolatnak véget vetni sosem könnyű dolog, és nem is olyan egyértelmű, mint amilyennek tűnik. Számos egyéb mozgatórugók állhatnak a háttérben, amelyek oda és visszahúznak. Sok olyan kapcsolat van, amelyet a hullámvölgyből is vissza lehet hozni, de van az a pont, amikor be kell látni, hogy mindkettőnknek jobb, ha elengedjük egymás kezét. 

Ha úgy érzitek, hogy a fenti jelekből több is jellemző a kapcsolatotokra, és már a szakítás kapujában vagytok,  akkor gyertek el egy személyes vagy online konzultációra, és megnézzük, hogyan lehetne helyrehozni, hogy ismét egy boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatban találjátok magatokat, mint a kezdet kezdetén. 

https://www.facebook.com/marica.fejervari/ 

Fotó: Szakíts, ha bírsz (2006)