A szeretet 10 parancsolata

Sokunknak sokféle fogalma van a szeretetről, van, akinek meg fogalma sincs róla... Az alábbiakban 10 fontos dolgot szedtem össze. Nem szentírás, csupán élettapasztalataimon, tanulmányaimon és megfigyeléseimen alapszik. Így Karácsonyhoz közeledve, marcipános szaloncukrot majszolgatva megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy kiket, miket, és hogyan szeretek, milyen erők mozgatják ezt az érzést...? 

 

karacsony_szeretet.jpg

 

1. A gondolat

Amit gondolsz, azzá válsz. Az fog nőni benned, amit táplálsz. Ha a félelmeidet táplálod, akkor az fog megvalósulni, amitől félsz. Ha a szeretetet, akkor pedig a vágyaid megvalósulására fordítod az energiádat. A szeretettel teli gondolatok, szeretettel teli emberi kapcsolatokat szülnek... Amikor szeretettel fordulsz a társad felé, és nem a félelmeidet projektálod rá, akkor a válaszreakció is pozitív lesz, nem pedig ellenséges támadás. Ha valakit szeretni akarsz, akkor figyelj az ő igényeire, kívánságaira, szükségleteire (is). Nem a párod gondolatait kell kitalálni, hanem úgy szeretni a társadat, ahogy Neki jó... Attól függően, Te hogyan gondolkodsz és vélekedsz saját magadról, ez határozza meg, hogy milyen kapcsolataid vannak.  

2. A szavak 

A szavaknak elképesztő ereje van. Nem mindegy kinek, mit, és hogyan mondasz. A legtöbb párkapcsolati probléma a kommunikációból ered, ugyanis a párok elbeszélnek egymás mellett. Nem merik kifejezni, kimondani azt, amit gondolnak, inkább megy a ködösítés. Sokszor én is hajlamos vagyok erre, mert félek attól, milyen választ fogok kapni, holott tudom, hogy a félelmeim gyakran alaptalanok. Sokkal egyszerűbb lenne kimondani a dolgokat, mint elfojtani az érzéseket, indulatokat. Ehelyett "mi menekülő falépítők" inkább választjuk ezt a stratégiát, mert nekünk ez a könnyebb. A gyermekeimet, mikor még kicsik voltak, arra tanítottam, hogy használják a Varázsszavakat: Légy szíves, köszönöm, bocsánat, szeretlek. Ne féljünk kimondani, ha tetszik valaki, vagy valami, bátran dicsérjük meg a másikat, még akkor is, ha mi magunk nem ezt láttuk, nem ezt tapasztaltuk és nem ezt kaptuk szüleinktől. 

3. Az érintés

Az intimitás alapvető egzisztenciális igényünk. Az érintés elég széles spektrumon mozog, a legfinomabb lehelettől a legdurvább erőszakig. Az érintés a szeretet kifejezésének legerősebb formája, ami által megváltozik a fizikai és lelkiállapotunk. Képes meggyógyítani a beteg testet, és felolvasztani a legvastagabb jégpáncélt. Számos pszichológiai tanulmány bizonyítja, hogy azok a csecsemők, akiket az anyjuk nem vett eleget karba, nem ölelgetett, szeretgetett, gyengébb az immunrendszerük, lassabban fejlődnek, gyakrabban betegszenek meg, és olyan érzelmi károsodást szenvednek, ami miatt erőszakosabbak, agresszívabbak lesznek társaiknál. Az érintés nemcsak egy fizikai mechanizmus... Gondolj csak bele, mikor megöleled azt az embert, akit szeretsz...Milyen érzés? Az öleléssel, kitárt karjaiddal együtt kitárod a szíved-lelked neki. 

4. A bizalom

A bizalom a kapcsolat egyik legfontosabb alappillére. Ha bízol a másikban, azt jelenti biztonságban érzed magad, és egy erős, stabil kötelék tud kialakulni közöttetek. Elköteleződés előtt érdemes magadnak feltenni a kérdést, hogy teljesen megbízol-e a társadban...? Amennyiben nemleges választ adsz rá, gondolkozz el, valóban ő a megfelelő társ neked? Ha bizalmat adok valakinek, van bátorságom a félelmeimmel hangosan (kimondva) és felelősségteljesen szembenézni. A bizalom az, hogy ismerem a saját elvárásaimat, elveimet, és elköteleződöm amellett (hiszek abban), hogy a másik személy viselkedése, vagy egy esemény, az elgondolásaim szerint fog alakulni. 

5. Elköteleződés

Az elköteleződést a cselekvések bizonyítják. Tettek nélkül csak üres szavak vannak, amelyeket a társad csak hitegetésnek érez. Ez különbözteti meg a tartós és a felszínes kapcsolatot egymástól. Ha felszínes a kapcsolat, ott ki-belépések vannak a kapcsolaton belül, nincs bizalom, sekélyes érzelmek jellemzik, nincs igazi, őszinte érdeklődés egymás iránt. A tartós kapcsolatok mércéje és próbája az elkötelezettség, hiszen a szándékot mutatja, hogy hosszútávú kapcsolatban gondolkodik. Az igazi szeretetteljes kapcsolatban kölcsönös ragaszkodás, odaadás, bizalom, igazi, mély érzések és valódi érdeklődés van jelen. Az egymás iránti elköteleződés tükröződik a gondolkodásban, cselekvésben, és a másikhoz való viszonyulásban, hozzáállásban. 

6. Barátság

Én abban hiszek, hogy egy párkapcsolat akkor tud jól működni, ha a párom a barátom, a társam (a mindennapokban), a szerelmem és a szeretőm (az ágyban) is egyben. A barátság a legnagyobb bizalom és biztonság a világon. Ahhoz, hogy bizalmat, szerelmet, biztonságot és biztos alapokat építsünk, először barátoknak kell lennünk. Megismerni egymás reakcióit, igényeit, vágyait, félelmeit, elfogadni a hibáival együtt. Beavatni a bizalmunkba, befogadni a szívünkbe, támogató, segítő szándékkal és szeretettel fordulni felé. A szerelem szenvedélye csak akkor tud testet ölteni, ha azt előtte a barátság szentsége megpecsételi. 

7. Szabadság

Egy párkapcsolatban is lehetsz szabad. Sőt! Úgy működik jól, ha mindkét félnek megvan a személyes szabadsága, érdeklődési köre, tevékenysége, és feltöltődési lehetősége. Ez nem azt jelenti, hogy soha semmit nem csinálnak együtt, és külön programokat szerveznek... Hanem azt, hogy külön-külön is funkcionálnak. Nemcsak a "Mi" létezik a kapcsolatban, van "Te" és van "Én" is. Az egészséges párkapcsolatban szüksége van az embernek egy kis mozgástérre. 

8. Tisztelet

Klienseim egyik leggyakoribb problémája, hogy nem tiszteli őket a párjuk. Tisztelni úgy lehet valakit, ha saját magadat is tiszteled. Ha többször csinálsz olyan dolgot, hogy a tükörbe nézve legszívesebben inkább szembeköpnéd magad, akkor ne csodálkozz rajta, hogy nem kapsz tiszteletet. Önmagunk tisztelete annyit tesz, hogy ismerem és értékelem magam annyira, hogy nem megyek bele olyan szituációkba, ahol már az önbecsülésem és az emberi méltóságom sérülhet.  

9. Adok-kapok egyensúlya

Adni nagyobb öröm, mint kapni...szokták mondani... Azonban ha ez az egyensúly felborul, és te vagy az, aki mindig többet ad, többet tesz bele a kapcsolatba, akkor könnyen kihasználva és áldozat szerepben találhatod magad. Meg kell tanulni elfogadni is, a szeretetet, a gondoskodást, a figyelmet, és mindent, amit a társad szívvel-lélekkel őszintén neked ad. Korábban nekem is rendesen meg kellett erőszakolni magam, hogy el tudjak fogadni dolgokat... segítséget, vagy akár egy ölelést. Önismereti munkával, és gyakorlással tanulható. Amikor önzetlenül, szeretettel valamit adsz valakinek, egy kis részt is adsz magadból, amiért nem vársz viszonzást. Kapni és elfogadni is legyen legalább akkora öröm, mint adni.

10. Szenvedély

A párkapcsolat elengedhetetlen része. Nem csupán fizikai vonzalmat jelent, hanem ebben teljesedik ki a szeretet 10 parancsolata. A valódi szenvedélyben benne van a mély elköteleződés, a fantázia szabadsága, a barátság bizalma és biztonsága, a tisztelet ereje, az érintés izgalma és az adok-kapok egyensúlya. Az igazi szenvedély olyan erős szexuális energia, amellyel képes lennél egész Magyarország áramellátását megoldani. A szenvedély bűnössége abban az önző, kisajátító kielégülésben rejlik, amelyre titkon mindenki vágyik... Ebben az érzésben szeretnénk megélni azt, hogy az összes szükségletünk egyszerre teljesüljön. 

A szeretet alapvető létfontosságú az életünkben, az emberi pszichikum számára. A szeretet nem egy elcsépelt fogalom, hanem a legfontosabb szükséglet, amire a lelkünk mélyén mindannyian vágyunk. 

 

Források: Régi tankönyvtár, konfliktuskezelés, pszichologiai jegyzetek - Rakovszky Lujza 
Kép: Getty Images/iStockphoto