Párkapcsolat lezárása

Egész életünkben arra vágyunk, hogy boldog, stabil, kiegyensúlyozott emberi kapcsolataink legyenek. Bizony vannak olyan élethelyzetek, amikor elkerülhetetlen, hogy egy-egy kontaktust lezárjunk, legyen az akár barátság, akár párkapcsolat.

 

elengedes.jpg

 

Ha már idáig jutottál gondolatban, valószínűleg sok mindenen keresztülmentél. Voltak szép idők, rossz napok, de mégis valami megváltozott, elmúlt… Talán már nincs bizalom, nincs kötődés, csak kiégés van egymás iránt, és felőröltek a hétköznapok.

Nehéz döntés ez, hisz talán hosszú évek vannak mögötted, és együtt, gyerekek, hitel stb… Az idő megszépíti majd az emlékeket… Tapasztalatból mondom. Viszont, ha már eddig eljutottál, hogy lezárod a nem működő kapcsolatodat, tedd úgy, hogy az a legkevésbé fájjon mindkettőtöknek. Én 10 évvel ezelőtt nem így csináltam… Csak később ültem le a volt férjemmel ebben a formában megbeszélni a dolgokat, hogy mit rontottunk el… A barátság megmaradt közöttünk, de minden más elmúlt. Ma már másképp zárnám le… Úgy, ahogy később meg is tettem, ahogy most leírom.

A hogyan-ra a válasz a kapcsolat lezárásainak okaiban keresendő, ami nem azt jelenti, hogy hibáztatom a társamat, és mindennek ő az oka. Ahhoz, hogy egy párkapcsolat jól működjön, mindkét félnek oda kell tennie magát, tehát a felelősség is mindkét felet terheli. Számos oka lehet annak, ha egy kapcsolat már nem működik, és mindkét fél számára előnyösebb, ha külön folytatják életüket.

A leggyakoribb okok, amelyekkel megkeresnek, a következők:

  • már nem kötődnek egymáshoz, elmúlt
  • közömbösség egymás iránt
  • nem működik a kommunikáció közöttük, a beszélgetés csak a kötelező dolgokra korlátozódik: „Befizetted a számlát? Be.”
  • eltérő szexuális igények: az egyik fél heti 3x, a másik havi 1x vagy még ritkábban akarja. A megcsalás helyett inkább a lezárást választják
  • nincsenek közös célok, nincs, ami összetart
  • nem érzik szeretve magukat a kapcsolatban, a szükségletek és igények nincsenek kielégítve
  • más irányba elfejlődtek egymástól, eltérő érdeklődés

 

Ahhoz, hogy egy kapcsolatot kulturált módon le tudjunk zárni, érdemes a fenti okokat megvizsgálni és a társunkkal megbeszélni, milyen szükségletek, igények nem teljesültek mindkét részről a kapcsolatban. Ez azért is jó, mert lehet, a társunk észrevesz olyan dolgot is, amit mi addig nem láttunk, vagy épp fel tudunk készülni, mire figyeljünk a következő kapcsolatban.

Ha új életet szeretnénk kezdeni, tiszta lelkiismerettel, felelősséggel le kell zárni a régit. Ez azt jelenti, hogy felelősséget vállalunk a tetteinkért, belátjuk azokat a hibákat, amiket mi követtünk el.

Minden bizonnyal határozott elképzelésed van arról, mit szeretnél, milyen érzéseid, vágyaid, igényeid vannak, mit szeretnél a következő kapcsolatban… Azonban, ehhez nézd meg, mi az, amivel Te hozzájárultál a jelenlegi kapcsolat lezárásához, mi az, amit szerinted másképp is lehetett volna csinálni.

Az, hogy eleged van mindenből, nem bírod tovább, de nem tudod, mit akarsz és hogyan tovább, az nem fog célra vezetni, csak egy újabb értelmetlen veszekedéshez, a másik hibáztatásához, és elhatárolódáshoz.

Egy kapcsolat lezárásához erő, kellő határozottság és önbizalom kell, hogy van merszed változtatni az életeden, el tudod képzelni máshogy is! Nem elég azt mondani, hogy: „Én nem erre akarok hazamenni, nekem erre nincs szükségem!” Tudd, hogy mit akarsz! Legyél biztos abban, ha erre nincs, akkor mire van szükséged ahhoz, hogy nyugodt és boldog legyél?

Azt is érdemes megvizsgálni, főleg ha ismétlődő motívumok vannak az életedben, hogy milyen családi, szülői kötődési mintáid vannak. Ennek felderítésében és feloldásában szakember tud segíteni. Amíg ezek a minták nincsenek feldolgozva, nagyon nagy valószínűséggel viszed tovább a következő kapcsolatodba és ott is hasonló probléma fogja felütni a fejét. Azaz ugyanabba a hibába esel az új párkapcsolatodban is.

A kapcsolat lezárásánál a társad iránti tisztelet és (embertársi) szeretet domináljon. Köszönjétek meg egymásnak az együtt töltött éveket, időt, a közös emlékeket, és azt, amit tanultál mellette és ebből a kapcsolatból. Kérj bocsánatot a neki okozott sérelmekért, és Te is bocsáss meg neki a bántásokért. Fogadjátok el mindketten, hogy ez a kapcsolat már nem az, ami a fejlődéseteket szolgálja, és nem azt nyújtja, amire vágytok. Miután ez megtörtént, engedjétek el egymást szeretettel és békességgel, hogy mindenki élje tovább a saját életét.

Sokszor ragad benne valaki egy kapcsolatban csak azért, mert fél változtatni, fél az ismeretlentől, fél a bizonytalanságtól, fél attól, mi lesz ha… Nem szeret otthon lenni, nem szereti a társát, már nem kötődik hozzá, de fél egyedül lenni, ezért inkább marad.

Ha bántalmazó kapcsolatról van szó, ott függőségi viszony is fennállhat. A bántalmazó érzelmi zsarolással és félelemmel tartja fenn a függőséget és magát a kapcsolatot. Ha szembe tudsz nézni a félelmeiddel, és azokat, mint feladatokat, vagy mint lehetőség a változtatásra - nézed, akkor egyrészt egy jobb önismeretre teszel szert, másrészt bátorságot és erőt meríthetsz belőle ahhoz, hogy egészséges, és boldog párkapcsolatod legyen a következő.

 

Fotó: Tündérszív