Menjek vagy maradjak?

Döntéshelyzetben

Három ember kell egy megcsaláshoz. Egy Férj, egy Feleség, és egy Szerető. A megcsalás mindhárom fél hibája és mindhárom fél felelőssége. Nincs olyan, hogy csak a másik hibás a történtekért. Amikor ez bekövetkezik, a felek már érzelmi alapon el vannak távolodva egymástól, az etikai szint megbomlott.

A nők és a férfiak különböző okokból választják a párkapcsolat eme formáját. A nők inkább az elfejlődés miatt lépnek ki egy kapcsolatból, a férfiak jellemzően pedig az ideális énkép – énideál megvalósulásának reményében. Bármi is legyen az ok, valahogy dönteni kell.

De hogyan?

valence.png

Döntést egy párkapcsolatban ne érzelmi alapon hozz meg, hanem ésszel. Teljesen érthető, hogy rendkívül nehéz helyzetben vagy, mert mindkét kapcsolatodból kapsz valamit, és a te személyes boldogságod függ a döntésedtől. Nyilvánvaló, hogy mindkét kapcsolatot fenn akarod tartani, hisz az érzelmek is ezt diktálják, emiatt a tisztánlátás nem is lehetséges. Sok az érv és ellenérv, mint például:

  • együtt töltött idő az alapkapcsolatban (akár 10-20-30 év)
  • családi háttér, gyermekek, érzelmi,- anyagi biztonság
  • közös pénzügyek
  • a társ személyisége, nyugodt, családcentrikus
  • közös múlt, emlékek, feszültségek, sérelmek, konfliktusok
  • a szerető személye, egyénisége
  • pozitív visszajelzések, a szerető által nyújtott örömök, lopott idők
  • a szeretővel való jobb közös élet… stb…

Az első lépés, hogy vállald fel a megcsalást. Ne tarts fenn látszatházasságot csak azért, mert nem mered vállalni a tetteid következményeit. Nem elég, ha csak magadnak beismered, hogy hibáztál, el kell mondanod otthon, és bevallani a társadnak. Ez az egyik legnehezebb dolog, mert nem tudod, hogy a másik, hogy fog rá reagálni (pl.: MEGCSALTÁL TE SZEMÉT!). Viszont Te nagymértékben megkönnyebbülsz, és ha volt lelkiismeret-furdalásod a megcsalás miatt, akkor attól most megszabadulsz, ugyanakkor ráteszed a terhet a társad vállára. Beindulnak az énvédő mechanizmusok, hárítás, tagadás, projekció, disszociáció…

A következő lépés, hogy szabadon és nyíltan beszélj a történtekről. A legjobb lenne otthon, mert csökken az eltávolodás, a feszültség, és a lelkiismeret-furdalás közöttetek. De ha erre még nem állsz készen, akkor mondd el egy olyan barátodnak, akiben megbízol, vagy egy szakembernek. A lényeg, hogy légy teljesen őszinte, és bátran beszélj róla, milyen érzések és gondolatok kavarognak a fejedben. Senki nem fog elítélni, csupán meghallgatásra találsz. A megcsalók mindegyike arról számol be, mennyire örül, hogy végre valakinek beszélhet róla és nem kell tovább titkolóznia… Iszonyú nyomasztó érzés, mikor mindent, de mindent magadba kell fojtanod, és úgy érzed teljesen elvesztél. Tanácstalan és tehetetlen vagy. Ilyenkor jól jön egy beszélgetőtárs.  

A harmadik lépés: DÖNTS! Választanod kell a társad és a szeretőd között. Hatalmas dilemma ez! Mert kb. úgy érzed magad, hogy most a kezedet vagy a lábadat vágják le? Ugye? Mindkettő egyformán fontos. Te melyiket választanád, a kezed vagy lábad? Egyiket sem, igaz? Jó lenne mindent megtartani, és nem elveszíteni egyiket sem… Kutyául vagy tőle. De döntened kell!

A leggyakoribb eset, hogy mindhárom fél benne ragad a kapcsolatban. A megcsalt fél és a szerető is arra vár, hogy a hűtlen társ elhatározza magát egyikük vagy másikjuk mellett. De ő a fentiek miatt nem fog tudni dönteni, mivel az ő szemszögéből nézve mindkét kapcsolat egyformán nélkülözhetetlen a számára.

A következő kérdések segítenek optimális döntést hozni:

  • Mi miatt nem tudod meglépni, mi tart vissza a döntéstől?
  • Milyen félelmeid, kétségeid és vágyaid vannak? (alapkapcsolatban, szeretővel, egyikkel sem)
  • Mi történne ha, az alapkapcsolat, a szerető, vagy egyik sem maradna? Képzeld el külön-külön
  • Feleség vs. Szerető
  • Mi szól a társ mellett és mi ellene, ugyanígy szeretővel is
  • Milyen akadályok, nehézségek, hátrányok érhetnek? (alapkapcsolat, szeretővel, egyik sem)
  • Milyen előnyök, örömök, pozitív dolgok érhetnek? (alapkapcsolat, szeretővel, egyik sem)
  • Szempontok, amelyek segítenek a döntésben:

Mi lesz a gyermekekkel,

hogy alakul a karriered, munkád

hogyan változik meg az anyagi helyzeted, a vagyon,

mit szólnak a szülők, barátok (jól jön a külső vélemény),

lesz-e elegendő szabadságod,

hogyan változnak meg a kapcsolataid?

 

donteshelyzet.jpg

Negyedik lépés, ha már döntöttél, le kell zárnod a (külső) kapcsolatot! Az esetek nagy %-ában a hűtlen fél az alapkapcsolatot választja. Bármelyik kapcsolat mellett határozol is, a lezáráshoz időre van szükséged, mint egy gyászfolyamat megy végbe. Nem könnyű. Szenvedés lesz. Pokolian fájni fog. Minél tovább maradsz benne a külső kapcsolatban, annál nehezebb lesz lezárni. Fontos, hogy a lezárás legyen arányos mértékű a kapcsolathoz. Pl. egy többéves szeretői viszonyt nem lehet befejezni egy snasszmezei üzenettel. A kilépés előtt tisztázni kell a szeretővel, hogy milyen sérelmeket követtetek el egymás ellen, meg kell bocsátani egymásnak, és milyen olyan igényeitek vannak, amelyeket külön-külön is meg tudtok élni. Ebben a szakaszban különösen fontos a társ (akivel együtt maradsz) támogatása. Óriási empátiát kíván! A tettet és az embert külön kell kezelni. Amit okoztál, helyre kell hozni!

Utolsó lépésként nem marad más hátra, mint előre. Bocsánatkérés és jóvátétel. A hűtlen fél tegyen javaslatot arra vonatkozólag, hogyan hozná helyre a kapcsolatot. Határozzatok meg egy időpontot is, meddig kell a kárpótlást elvégezni. Természetesen a megcsalt fél nem köteles ezt elfogadni, amennyiben nem érzi elegendőnek a kompenzálást. Ebben az esetben ő javasoljon valamit, mivel lenne elégedett, mit tegyen hozzá a hűtlen fél. Az okozott sérelemért őszinte megbánást és bocsánatkérést vár el a társad, ennek megfelelő komolyságú legyen a jóvátétel is. Csak ebben az esetben javítható és hozható helyre a kapcsolat.

 

Bárhová is húz a szíved, előbb-utóbb választanod kell… A döntés egyedül rajtad múlik.  

(Ha beszélni szeretnél róla, katt ide)