Blokkolásgátló rendszerünk, pszichikai ABS a párkapcsolatban

Hogyan védekezünk a veszekedés okozta stresszhelyzetben?

Az emberi test, bizonyos értelemben véve, olyan, mint egy autó. Van egy karosszéria, az a testünk. Az autó motorja, a szívünk. A benne levő számítógép, az agyunk. És ugyanúgy vannak bennünk is biztonsági (védelmi) rendszerek, mint az ESP, vagy pl. az ABS, a blokkolásgátló, azaz elhárító mechanizmusaink. A többi dolgot a fantáziátokra bízom, kinek milyen típusú kocsi (nő, férfi, vagy mindkettő) jön be, milyen kasztnival és milyen felszereltséggel… De az alap felépítése minden autónak és embernek ugyanaz, testileg – lelkileg.

Azon hölgyek és urak kedvéért egy rövid és érthető magyarázat az ABS blokkolásgátló jelentésére, akik esetleg nincsenek képben: Blokkolásgátló rendszer – Megakadályozza, hogy az autó csússzon fékezéskor.

 

abs.png

Hogy is néz ez ki egy párkapcsolatban?

A veszekedés olyan stressz lavinát indít el, ahol az összeütközés elkerülése érdekében bekapcsol a pszichés ABS, még mielőtt a baleset megtörténne, és a fékolaj elfolyna.

Ezért torzítjuk a valóságot, elnyomjuk és elfojtjuk az érzelmeinket, transzformálunk annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb szorongással elfogadhatóvá tegyük a viselkedésünket egy-egy keményebb szituációban.

A tagadással, ami egy primitív módja az elhárítás mechanizmusának, ideiglenesen kiiktatjuk a problémát, és ez megtartja a biztonságos távolságot köztünk és az élményeink között, de ettől a probléma még marad. Pl. amikor valamelyik fél tudja, hogy megcsalták, de nem akarja beismerni ennek tényét.

A passzív-agresszív viselkedéssel azt igyekszünk elérni, hogy az elfojtott harag mellett ellentétet generálunk a viselkedésünk és az érzéseink között, és ezt az ellentétet kommunikáljuk mély megnyugvással kifelé a párunknak. Pl. dúl benned a düh, majd szétrobbansz az idegtől, mindeközben a legnagyobb nyugalommal vágod a párod képébe, hogy „igazad van, peeeersze Szívem, hoooogyne Drágám”. Ezzel együtt bűntudatot is keltesz benne.

A reakcióképzés egyszerű önbecsapás, mint pl. „Azért ver a férjem, mert szeret”, és a súlyos hibáit is erényként kezded el kezelni.

Amikor pedig az agressziót máshol éled ki, akár művészetben, edzésben, alkotó tevékenységben vezeted le, akkor társadalmilag elfogadható formában teszed számodra emészthetővé azt a konfliktust, ami az elhárítási mechanizmus ezen formáját beindította. Pl. amikor a pároddal valamiben nem értesz egyet, veszekedés helyett empátiával fordulsz a kedvesed felé. Úgy irányítod a kommunikációt, hogy az a lehető legkevesebb sérüléssel járjon mindkettőtök számára. Az eközben keletkezett feszültséget nem a társadon vezeted le, hanem külsőt platformot találsz az indulatok kezelésére. A humor és a szublimáció a legmagasabb foka (legérettebb kezelési módja) az elhárítási mechanizmusnak.

A férfiaknál és nőknél némiképp különbözőképpen van bekötve az ABS

 

A férfiak a veszekedés közben létrejött stresszhelyzetben probléma fókuszúak. Vagy beleállnak a vitába, és a legcsekélyebb érzelmekkel végig ordibálják, vagy ha úgy látják, nem vezet eredményre a veszekedés, menekülőre fogják. A már jól ismert módon bevágják az ajtót maguk mögött és a veszekedő partnert egyszerűen otthagyják. Érzelmeik feldolgozásában és a konfliktus megoldásában, ezért kevésbé kérnek segítséget barátoktól vagy szakembertől.   

A nők ezzel ellentétben érzelmi drótokon mozgatják a szálakat. Veszekedés közben nem a probléma kerül előtérbe, hanem azon érzelmek kinyilvánítása, amit a veszekedés okozta stresszhelyzet kiváltott. Sírás-rívás, drámázás, csapkodás, és minden eszköz, ami segít kifejezni a bennük lévő érzelmeket. Éppen ezért szükségét érzik segítséget kérni, akár a konfliktus megoldására vonatkozóan, akár pedig az érzelmi krízis feldolgozására.   

Természetesen mind a nők és mind a férfiak tudják alkalmazni mindegyik harci módszert, ezt mindig a helyzet határozza meg. Valamint az én-védő mechanizmusok további spektrumai is megtalálhatóak a veszekedések okozta stresszhelyzetben. Mindez helyzetek, körülmények és egyének függvénye.

A pszichikai ABS abban segít nekünk, hogy megvédjük magunkat azoktól a sérülésektől, amelyek veszélyeztetnék a működésünket testi-lelki-szellemi szinten. Azért mégis csak jobb, ha szeretjük egymást és nem veszekszünk… :-)

Párkapcsolatról másképp